Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
niespełna tydzień temu zaszczepiłam swoją 6-ciolatkę przeciw ospie czy któraś z mam ma jakieś "doświadczenia " w tym zakresie ? warto czy nie warto ? ja kierowałam się przede wszystkim tym że moja córa jeszcze na ospę nie chorowała a może się zdarzyć że zachoruje jako nastolatka , szkoda żeby jakieś ewentualnie blizny jej zostały ?
uwazam,ze nie powinno sie szczepic na ospe bo nie ma gwarancji ,ze dziecko nei zachorujea raczej pewnosc ,ze niestety przejdzie ospe.Lepiej zarazic i niech sobie przechoruje.Ospe trzeba przypominac(szczepionke) wieku dojrzewania.Jesli sie tego nei zrobi to klops.Odradzam szczepionki na te chorobe.
uwazam,ze nie powinno sie szczepic na ospe bo nie ma gwarancji ,ze dziecko nei zachorujea raczej pewnosc ,ze niestety przejdzie ospe.Lepiej zarazic i niech sobie przechoruje.
wyjaśnię tylko że jestem świadoma że może dziecko zachorować ale przebieg choroby będzie łagodniejszy a o przypominaniu nic nie wiem (córka w chwili szczepienia miała 6 lat ) a gdyby faktycznie trzeba było przypomnieć szczepienie to się to zrobi .